Voorsterweg 44-002, 8042 AD Zwolle 038 420 47 63 info@apotheekmastenbroek.nl

Ramadan 2018

Ramadan en medicijnen

Dit jaar is de Ramadan van 15/16 mei tot 14/15 juni.

Doet u ook mee aan de ramadan? Het kan lastig zijn uw medicijnen goed in te nemen. Uw lichaam kan door uw andere eet- en drinkpatroon anders reageren op uw medicijnen. Uw apotheek kan u helpen uw medicijngebruik tijdelijk aan te passen.

Medicijnen aanpassen tijdens de ramadan

Tijdens het vasten is het lastig om uw medicijnen op de juiste momenten in te nemen. Bijvoorbeeld wanneer u gewend bent dit bij elke maaltijd te doen. Uw lichaam kan ook anders reageren op medicijnen. Dat komt doordat u anders eet en slaapt. Bijvoorbeeld: sommige medicijnen kunt u het beste met wat eten innemen. Bij inname op nuchtere (lege) maag kan er voor zorgen dat u (meer) last krijgt van bijwerkingen.

Uw apotheek kan uw medicijnen aanpassen aan het vasten. Er kan bijvoorbeeld tijdelijk:

  • medicijnen gegeven worden die langer werken, zodat eenmaal daags innemen tussen zonsondergang en zonsopgang voldoende is;
  • een aanpassing worden gedaan van de dosis van uw medicijn. Dit is soms nodig omdat een medicijn sterker kan werken, als u minder eet;
  • voor een ander innamemoment worden gekozen. Wanneer u bijvoorbeeld gewend bent een medicijn bij het ontbijt of een half uur voor de maaltijd in te nemen.

Wat voor u de beste oplossing is afhankelijk van een aantal factoren. Uw ziekte, de medicijnen die u gebruikt, hoe gezond u bent en wat u zelf wilt. Het advies is om ruim vóór de ramadan te overleggen met uw apotheek.

Heeft u tijdens de ramadan gezondheidsklachten, overleg dan in elk geval met uw apotheek of arts.